Het Payflip salarisbeleid

Een aantal weken geleden deelde ik via LinkedIn het salarisbeleid van Payflip. Eén van de pijlers van de Payflip bedrijfscultuur is transparantie. Zo krijgen medewerkers volledige inzage in de verloningsvisie van Payflip, en weten ze dus ook hoeveel hun collega’s en oprichters verdienen.

Omdat het de missie van Payflip is om KMO’s dezelfde smart reward tools te geven als multinationals, willen we dan ook graag ons salarisbeleid met de wereld delen. In deze blog licht ik verder toe hoe we bij Payflip ons salarisbeleid aanpakken.

Filip Van Doninck

Co-Founder, COO

August 17, 2021

Onze salary grid

Onze berekening voor het brutoloon is simpel:

Onze benefit grid

Aangezien thuiswerken de standaard is voor Payflip werknemers, ontvangt iedereen een belastingvrije thuiswerkvergoeding van €129,48 per maand om de thuiswerkkosten te dekken zoals elektriciteit, internet, een goed bureau, etc. De limiet voor onkostenvergoedingen is goed gedocumenteerd door de RSZ-diensten. Je kan een overzicht van de maximale kostenvergoedingen hier vinden.

Standaard ontvangt elke werknemer het maximumbedrag aan maaltijdcheques & ecocheques. Hiervoor doen we beroep op Monizze. Monizze is een Belgisch bedrijf dat een uitstekende service biedt op gebied van elektronische cheques aan KMO’s. Ook bij ons liep de onboarding vlekkeloos.

Tot de federale overheid de regeling rond het wettelijk mobiliteitsbudget uitbreidt naar bedrijven zonder bestaande car policy, voorzien wij onze medewerkers van de nodige terugbetaling van mobiliteitskosten (woon-werkverkeer).

Om als jonge startup ons bonusbeleid te optimaliseren, hebben we beslist om een loonbonus in te voeren in de onderneming. De loonbonus is een fiscaal geoptimaliseerd alternatief voor de cash bonus. De bonus is gekoppeld aan het behalen van specifieke doelstellingen in het bedrijf en loopt op tot maximum €3 000 netto per jaar per werknemer. De loonbonus hebben we ingevoerd door online een toetredingsakte in te dienen bij de FOD WASO.

Daarnaast krijgen de ‘creatieve’ teamleden binnen Payflip ook een vergoeding in auteursrechten. Dit is een fiscaal voordelige manier om hun creatieve inspanningen te belonen. Dit geldt voor software ontwikkelaars, content marketeers, designers, etc. Hiervoor hebben we een ruling aangevraagd.  Dit is een akkoord met de fiscus over de correcte toepassing van bepaalde belastingwetten in de praktijk. Een ruling biedt rechtszekerheid aan de aanvrager en is geldig voor een periode van 5 jaar.

Iedere werknemer ontvangt een all-in zorgpakket dat de kosten van hospitalisatie en ambulante medische kosten dekt.

Tot slot hebben werknemers recht op een aantal vakantiedagen, afhankelijk van hun niveau. Hier gaan we bewust over de drempel van het wettelijk minimum van 20 vakantiedagen.

Als kers op de loontaart hebben we bij Payflip ook een cafetariaplan ingevoerd. Via het cafetariaplan kunnen werknemers zelf hun loonpakket samenstellen. In het kader van een dergelijk cafetariaplan, krijgen werknemers concreet de mogelijkheid om delen van hun ‘klassieke loon’ (percentage van maandelijks brutoloon, bonus, eindejaarspremie,…) om te ruilen voor een ander voordeel dat hen meer voldoening geeft.

Bij Payflip kunnen werknemers concreet hun 13e maand (‘eindejaarspremie’) inruilen voor 5 extralegale voordelen. Werknemers kunnen kiezen uit:

  • Extra gezondheidszorg voor echtgenoten en kinderen
  • (Elektrische) fietslease
  • Smartphone, tablet of andere IT-apparatuur
  • Terugbetaling van individueel pensioensparen
  • 5 extra vakantiedagen

Om dit cafetariaplan vlot te beheren, maken we uiteraard gebruik van onze eigen software. Die laat ons toe om werknemers hun keuzes te laten maken, en deze automatisch aan ons loonkantoor te communiceren.

Bovenop deze voordelen krijgen werknemers ook aandelenopties op het kapitaal van Payflip. Om dit in te voeren, hebben we beroep gedaan op de vakkennis van onze collega’s van Cresco.

Ten slotte krijgen werknemers natuurlijk ook de nodige IT-tools zoals een laptop en muis om hun takenpakket te kunnen uitvoeren.

(lees verder onder de foto)

Over onze levels

Bij Payflip stellen we doelen voor iedereen in het bedrijf. Als mensen floreren, floreert het bedrijf. We streven ernaar om ieders persoonlijke ontwikkeling te maximaliseren.

Om ervoor te zorgen dat elke werknemer weet wat zijn/haar verantwoordelijkheden zijn, wat we van hem/haar verwachten, en hoe hij/zij naar de volgende fase van de carrière kan groeien, hebben we binnen Payflip levels gecreëerd.

Deze levels zijn niet afhankelijk van het aantal ervaringsjaren van een werknemer, maar geven aan wat hun huidige professionele vaardigheden zijn en welk salarisniveau daarbij hoort. Per functiecategorie worden dan ook transparant de doelstellingen aangegeven die zouden moeten behaald worden om naar een volgend level (en bijhorend salarisniveau) te gaan.

Onze lessen

  • Voor startende ondernemingen is transparantie een enorme meerwaarde naar werknemers toe.
  • Het beheren en laten evolueren van de objectieve maatstaven achter de levels is arbeidsintensief, maar geeft structuur en perspectief aan werknemer én werkgever.
  • Met een cafetariaplan verloon je op maat van de werknemer binnen de grenzen die je als werkgever stelt, zonder dat er een allegaartje aan extralegale voordelen wordt gecreëerd binnen het bedrijf.
  • Een groen mobiliteitsbeleid blijft een uitdaging voor startende ondernemingen, zolang de overheid geen stappen zet om het wettelijk mobiliteitsbudget uit te breiden.

Goesting gekregen om bij Payflip te werken? 

Hier vind je al onze openstaande vacatures. Val je niet helemaal in deze kraam? Stuur ons gerust een berichtje op jobs@payflip.be. We maken graag kennis!

Afbeelding vacature

Legal Manager

For our Belgian market, we are looking for a legal customer success manager with at least 1 year of experience in social or tax law.

Lees meer (EN)
Afbeelding vacature

Software Engineer

For our Belgian market, we are looking for software engineers with 2 years of experience (or equivalent 😉). Ideally, you have experience in both frontend and backend development, but if not, your willingness to learn wins!

Lees meer (EN)

Meer over auteursrechten

Meer over bonussen

Meer over flexibel verlonen

Meer over flexibel verlonen

Meer over verlonen

Meer over mobiliteit