Wat zijn de voordelen voor de werkgever bij een fietsleasing?

Apart of in combinatie met een bedrijfswagen, mobiliteitsvergoedingen of alternatieve mobiliteit, wordt het ook steeds populairder om je werknemers toe te laten om een fiets te leasen via het bedrijf.


Filip Van Doninck

Co-Founder, COO

December 22, 2021

Bij fietsleasing lease je als werkgever een fiets naar keuze van de werknemer, in ruil voor een deel van zijn brutoloon of budget in het cafetariaplan. Meestal bedraagt de leaseperiode 36 maanden, waarna de werknemer de fiets definitief kan aankopen voor ongeveer 16% van de cataloguswaarde.

Fietsleasing geeft jou als bedrijf de opportuniteit om extra in te spelen op persoonlijke mobiliteitsnoden van werknemers, zonder dat het de loonkost omhoog duwt. Vergeet evenwel de verplichte fietsvergoeding niet!

Impact op de portefeuille

Fietsleasing is een droom voor de portefeuille van een werknemer. Elke wielerclub heeft wel een lid dat een -anders onbetaalbare- racefiets heeft aangeschaft via zijn werkgever. 

Wanneer je kijkt naar de fiscaliteit van een fietslease, hoeft dit niet te verwonderen. Op een fietslease moeten er immers noch patronale bijdragen, noch sociale bijdragen door de werknemer en noch belastingen betaald worden. 

Zoals je kan zien in het voorbeeld onderaan, is het voordeel van een fietslease dus al snel gigantisch voor een werknemer.

(lees verder onder de afbeelding)

Wat brengt de toekomst voor fietsleasing?

Ook naar de toekomst toe verwachten we eerder uitbreidingen dan beperkingen voor de mogelijkheden van fietslease. 

Zo werd er in maart door de Vlaamse regering beslist dat ambtenaren bij lokale en provinciale besturen vrijwillig een deel van hun eindejaarspremie of van hun vakantie fiscaal vriendelijk kunnen omruilen voor een fietslease.

Goesting gekregen om bij Payflip te werken? 

Hier vind je al onze openstaande vacatures. Val je niet helemaal in deze kraam? Stuur ons gerust een berichtje op jobs@payflip.be. We maken graag kennis!

Afbeelding vacature

Customer success manager

Looking for a customer success hero with at least 2 years of experience! 🥰

Lees meer (EN)
Afbeelding vacature

Product designer

Looking for a passionate product designer with more than 3 years experience.

Lees meer (EN)
Afbeelding vacature

Business developers (NL)

Looking for business developers with and without experience! As long as "sales" is in your DNA!

Lees meer (EN)
Afbeelding vacature

Flex reward expert

Looking for a customer success manager with at least 2 years of experience in the Belgian salary sector, whether it would be as a legal, tax or payroll consultant.

Lees meer (EN)
Afbeelding vacature

Software engineers

Looking for software engineers with 2 years of experience (or equivalent 😉). Ideally, you have experience in both frontend and backend development, but if not, your willingness to learn wins!

Lees meer (EN)

Meer over auteursrechten

Meer over bonussen

Meer over flexibel verlonen

Meer over flexibel verlonen

Meer over verlonen

Meer over mobiliteit