Wat is een eindejaarspremie?

De eindejaarspremie, ook wel dertiende maand genoemd, is een ‘extraatje’ (= extra loon) dat door de werkgever aan de werknemer in cash wordt uitbetaald.

Roxane Lauwereins

Legal Manager

May 25, 2022

Heeft iedereen recht op een eindejaarspremie?

De eindejaarspremie is niet wettelijk verplicht. De eindejaarspremie of dertiende maand wordt immers geregeld op sectoraal of bedrijfsniveau en niet op nationaal niveau.

Het komt dus voor dat werknemers in een bepaalde sector of bedrijf geen recht hebben op een eindejaarspremie. 

Wil je weten of je recht hebt op een eindejaarspremie? Neem dan snel een kijkje in jouw individuele arbeidsovereenkomst of de collectieve arbeidsovereenkomst dat van toepassing is op jouw sector of bedrijf. 

Zo voorziet het grootste paritair comité van ons land, het PC200, dat ongeveer 500.000 bedienden vertegenwoordigt, de verplichte uitbetaling van een eindejaarspremie of dertiende maand voor alle bedienden die onder het PC200 vallen. 

Meestal koppelen paritaire comités een bijkomende voorwaarde aan de uitbetaling van de eindejaarspremie zoals een anciënniteit van minstens 6 maanden binnen het bedrijf op het ogenblik van de uitbetaling van de eindejaarspremie. Dit is bijvoorbeeld het geval onder het PC200. 

Hoor jij het in Keulen donderen als het over paritaire comités gaat? In deze blog over paritaire comités en cafetariaplannen geven wij jou een spoedcursus over wat nu precies een paritaire comité is!

Wanneer wordt de eindejaarspremie uitbetaald?

De uitbetaling van de eindejaarspremie valt meestal samen met de uitbetaling van het loon van de maand december, tenzij anders overeengekomen op ondernemingsvlak. Vandaar dat de eindejaarspremie vaak dertiende (13de) maand wordt genoemd, ter verwijzing naar de uitbetaling van een extra maandloon. 

Goesting gekregen om bij Payflip te werken? 

Hier vind je al onze openstaande vacatures. Val je niet helemaal in deze kraam? Stuur ons gerust een berichtje op jobs@payflip.be. We maken graag kennis!

Afbeelding vacature

Partnership lead

Looking for a partnership lead with solid stakeholder management skills. Sector does not matter!

Lees meer (EN)
Afbeelding vacature

Business developers (NL)

Looking for business developers with and without experience! As long as "sales" is in your DNA!

Lees meer (EN)
Afbeelding vacature

Customer success managers

Looking for a customer success manager with at least 2 years of experience in the Belgian salary sector, whether it would be as a legal, tax or payroll consultant.

Lees meer (EN)
Afbeelding vacature

Software engineers

Looking for software engineers with 2 years of experience (or equivalent 😉). Ideally, you have experience in both frontend and backend development, but if not, your willingness to learn wins!

Lees meer (EN)

Meer over auteursrechten

Meer over bonussen

Meer over flexibel verlonen

Meer over flexibel verlonen

Meer over verlonen

Meer over mobiliteit