Auteursrechten voor creatieven = Fiscaalvriendelijk

Wanneer een software developer, designer, marketeer, consultant of andere ‘creatieve’ werknemer auteursrechtelijk beschermde werken tot stand brengt, behoren de auteursrechten in principe toe aan de werknemer (en niet aan de werkgever!).

Maura Nachtergaele

Co-Founder, CEO

April 1, 2021

Dit is de reden waarom het merendeel van de arbeidsovereenkomsten bepaalt dat een werknemer afstand doet van ‘alle eigendomsrechten op de creaties die hij/zij maakt in het kader van de tewerkstelling’, zonder vergoeding.

Beide partijen kunnen evenwel overeenkomen een deel van het brutoloon te beschouwen als een vergoeding voor de overdracht van de auteursrechten op deze creaties. Deze vergoeding is in principe belastbaar als roerend inkomen, i.p.v. beroepsinkomen.

Voorwaarden?

Ten eerste moet het gaan om auteursrechtelijk beschermde werken, i.e. originele werken die een concrete vorm hebben. Een louter idee wordt dus niet aanvaard, de creatie van software, brochures en presentaties wel. Daarnaast dient de overdracht en de daarbij horende vergoeding schriftelijk overeengekomen te worden.

Voordeel?

De werknemer geniet op dit roerend inkomen een zeer voordelig belastingtarief van amper 15% (met forfaitaire kostenaftrek zelfs 7,5%!). Een sociale zekerheidsbijdrage van 13,07% blijft van toepassing. Zodoende bouwt de werknemer even goed sociale rechten op op dit deel van het loon. Dit alles terwijl de kosten voor de werkgever gelijk blijven.

Administratie?

De werkgever dient de vergoeding voor auteursrechten te vermelden op fiche 281.45. Daarenboven zal hij ook een aangifte in de roerende voorheffing moeten indienen. De werknemer zal dit roerend inkomen moeten aangeven in de aangifte personenbelasting (hierdoor wordt het voordelige belastingtarief verhoogd met de gemeentebelasting).  

Ruling?

Een zogenaamde ‘ruling’ (akkoord) gesloten tussen de werkgever en de fiscus biedt absolute rechtszekerheid over de correcte toepassing van het regime van auteursrechten. Zo wordt een bindende afspraak gemaakt over het percentage van het brutoloon van de werknemer(s) dat fiscaalvriendelijk kan uitbetaald worden in auteursrechten.

Benieuwd wat de impact van deze verloningstechniek kan zijn op jouw loonbeleid? Probeer een gratis simulatie op www.payflip.be/auteursrechten!

Goesting gekregen om bij Payflip te werken? 

Hier vind je al onze openstaande vacatures. Val je niet helemaal in deze kraam? Stuur ons gerust een berichtje op jobs@payflip.be. We maken graag kennis!

Afbeelding vacature

Customer success manager

Looking for a customer success hero with at least 2 years of experience! 🥰

Lees meer (EN)
Afbeelding vacature

Product designer

Looking for a passionate product designer with more than 3 years experience.

Lees meer (EN)
Afbeelding vacature

Business developers (NL)

Looking for business developers with and without experience! As long as "sales" is in your DNA!

Lees meer (EN)
Afbeelding vacature

Flex reward expert

Looking for a customer success manager with at least 2 years of experience in the Belgian salary sector, whether it would be as a legal, tax or payroll consultant.

Lees meer (EN)
Afbeelding vacature

Software engineers

Looking for software engineers with 2 years of experience (or equivalent 😉). Ideally, you have experience in both frontend and backend development, but if not, your willingness to learn wins!

Lees meer (EN)

Meer over auteursrechten

Meer over bonussen

Meer over flexibel verlonen

Meer over flexibel verlonen

Meer over verlonen

Meer over mobiliteit