Flexibel verlonen blijft onderbenut

‘Het aantal werknemers dat via een cafetariaplan zijn loon flexibiliseert, is in een jaar tijd met de helft toegenomen’, kopte De Tijd in maart 2019. Dit bleek uit een studie van SD Worx, de grootste speler op het vlak van cafetariaplannen. Partena Professional kaatste echter recent terug dat bedrijven nog steeds onvoldoende gebruik maken van creatieve mogelijkheden om medewerkers te verlonen.


Maura Nachtergaele

Co-Founder, CEO

January 12, 2020

Via de zogenaamde ‘cafetariaplannen’ kunnen werknemers zelf beslissen hoe ze hun loonpakket willen samenstellen. De mogelijkheden zijn zeer ruim: meer vakantiedagen, verzekeringen voor gezinsleden, warrants, etc. De keuze die de werknemer maakt, kan bovendien fiscaal voordelig uitvallen. Voor een bedrijf is het dan weer interessant omdat het zich met een geïndividualiseerd loonpakket kan profileren als een aantrekkelijke werkgever. Dat is op heden noodzakelijk — vooral voor KMO’s — om een winning team te behouden of talentvolle nieuwe mensen aan te trekken.

Het is dan maar de vraag waarom zelfs de meest eenvoudige vormen van loonoptimalisatie nog steeds onderbenut blijven, ondanks een heuse stijging in populariteit de laatste jaren. Zo voegt nog steeds 74 procent van de bedrijven geen maaltijdcheques en 66 procent van de bedrijven geen ecocheques toe aan het verloningspakket, aldus Partena Professional. In 80 procent van de bedrijven wordt zelfs geen groepsverzekering aangeboden.

Veel bedrijven zijn gewoonweg onvoldoende geïnformeerd over de mogelijkheden die er bestaan op gebied van ‘slim verlonen’. Werknemers hebben evenmin een duidelijk beeld van de voordelen die gepaard gaan met een slimme verloningsstrategie. Werkgevers doen er dus goed aan een doordachte verloningsstrategie te ontwikkelen en hun medewerkers jaarlijks een overzicht te bezorgen van de voordelen die zij in dit kader krijgen. Ook voor startups met jonge talentvolle werknemers is loonoptimalisatie een interessante piste.

Payflip zet in haar volgende blogpost 8 creatieve verloningsmanieren op een rijtje. Verplichte lectuur voor werkgevers, maar evengoed voor proactieve werknemers die hun werkgevers op ideeën willen brengen.

Goesting gekregen om bij Payflip te werken? 

Hier vind je al onze openstaande vacatures. Val je niet helemaal in deze kraam? Stuur ons gerust een berichtje op jobs@payflip.be. We maken graag kennis!

Afbeelding vacature

Customer success manager

Looking for a customer success hero with at least 2 years of experience! 🥰

Lees meer (EN)
Afbeelding vacature

Product designer

Looking for a passionate product designer with more than 3 years experience.

Lees meer (EN)
Afbeelding vacature

Business developers (NL)

Looking for business developers with and without experience! As long as "sales" is in your DNA!

Lees meer (EN)
Afbeelding vacature

Flex reward expert

Looking for a customer success manager with at least 2 years of experience in the Belgian salary sector, whether it would be as a legal, tax or payroll consultant.

Lees meer (EN)
Afbeelding vacature

Software engineers

Looking for software engineers with 2 years of experience (or equivalent 😉). Ideally, you have experience in both frontend and backend development, but if not, your willingness to learn wins!

Lees meer (EN)

Meer over auteursrechten

Meer over bonussen

Meer over flexibel verlonen

Meer over flexibel verlonen

Meer over verlonen

Meer over mobiliteit