Auteursrechten

Gebruik gratis onze tool en ontdek zelf hoeveel méér jouw creatieve werknemers kunnen verdienen!

Lees meer
Auteursrechten services Payflip
Vergelijking auteursrechten brutoloon

Wat zijn auteursrechten?

Wanneer een software developer, marketeer, consultant of andere ‘creatieve’ werknemer originele werken tot stand brengt, behoren de auteursrechten in principe toe aan de werknemer (en niet aan de werkgever!).

De werkgever en werknemer kunnen er evenwel voor kiezen een deel van het loon te beschouwen als een vergoeding voor de overdracht van de auteursrechten.De werknemer geniet op dit deel een zeer voordelig belastingtarief van amper 7,5%, terwijl de kosten voor de werkgever gelijk blijven!

Benieuwd wat de impact kan zijn op de lonen van jouw werknemers? Simuleer het hier gratis!

Wat is een ruling?

Wil je een akkoord met de fiscus over de implementatie van auteursrechten in je loonbeleid? Slimme zet!

Een ruling gesloten tussen jou en de fiscus biedt je 5 jaar lang absolute rechtszekerheid over de correcte toepassing van het regime van auteursrechten. Je maakt o.a. een afspraak met de fiscus over het percentage van het brutoloon van je werknemers dat kan uitbetaald worden in auteursrechten.  

Payflip helpt je een ruling te bekomen! Meer info nodig? Bel met onze co-founder Maura.

Vraag info

Hoe vraag je een ruling aan?

Een rulingaanvraag doe je meestal met behulp van fiscale experts zoals Payflip. Een rulingaanvraag begint doorgaans met een prefilingaanvraag. Dat is een vereenvoudigde procedure om vroeg feedback te krijgen of je rulingaanvraag zou slagen of niet.

Wanneer de prefilingaanvraag aanvaard is stuur je de officiële aanvraag naar de fiscus. Deze neemt dan het besluit van de prefiling over. Belangrijk: rulings werken niet retroactief!

Nog verdere vragen?

Vraag info

Onze prijzen voor de invoering van auteursrechten

Weet altijd exact wat je betaalt. Geen verrassingen.

No items found.

Onze blogs over auteursrechten

Auteursrechten voor freelancers en zaakvoerders?

Creative Shelter logo

Auteursrechten kan je ook voor freelancers en zaakvoerders invoeren. Onze partners van Creative Shelter zijn hierin gespecialiseerd.

Wil je meer info hierover? Klik hieronder en ontdek welke mogelijkheden je als freelancer of zelfstandige hebt om je netto-inkomen te doen stijgen met auteursrechten.

Meer info